Червеи при деца: признаци, симптоми, лечение, профилактика

децата могат да се заразят с червеи на улицата

Паразитна болест (хелминтна инвазия)- развитието на неспецифични болезнени симптоми в резултат на жизнената активност на хелминти или протозои в тялото на детето.

През живота на всеки? човек многократно носи различни паразитни заболявания. Най-честоглисти се диагностицират при деца. . . Това се улеснява от широкото разпространение в околната среда? среда на кисти, яйца, ларви на паразити, недостатъчно развитие на хигиенните умения, както и периоди на отслабване на имунната система? защита на лигавиците на храносмилателния тракт, които съпътстват някои фази от развитието на детето.

Най-често срещаните и изследвани заболявания сааскаридоза, ентеробиоза и лямблиоза- са регистрирани навсякъде. Всяка година в света около 650 милиона души се заразяват с аскаридоза, 460 милиона души са заразени с ентеробиоза (Chan M. S. , 1997), а у нас годишно се диагностицират повече от 2 милиона пациенти с нематоди.

Организмът на детето има редица особености, които предразполагат към висок риск от паразитни инфекции? нашествия:

 • висока активност на метаболитните процеси;
 • незрялост на регулаторните механизми;
 • свръхчувствителност към влиянието на различни фактори;
 • наличието на критични периоди на развитие.

Тези периоди от живота на детето се характеризират с интензивност на адаптационните процеси и намаляване на защитните резерви, заедно с интензивното влияние на околната среда.

Профилактика на глисти при деца.

За съжаление, в момента има отношение към превенцията на хелминтоза, подобно на други заболявания, само като лечение на идентифицирани пациенти. Това ли е една от причините за широкото разпространение на паразитозите сред децата, нарушаващи формирането на всички системи на тялото и водещи до развитие на хронични заболявания? дори и да е естествено? дезинфекция на детето с течение на времето.

острици в тялото при деца

Нарушаването на естествената, имунна защита на лигавицата на стомашно-чревния тракт на детето е основното условие за инфекция с глисти.

Женски острици

Имунната защита на стомашно-чревния тракт на детето условно може да се раздели на специфична и неспецифична.Неспецифичната защита включва комплекс от условия за нормално храносмилане: зрялост на ензимните системи, поддържане на нормално ниво на рН в различни части на стомашно-чревния тракт, активност на нормалната микрофлора, адекватна подвижност.

За болест католямблиоза, предразполагащият фактор за инвазия е нередовното и недостатъчно отделяне на жлъчката в червата с аномалии в развитието на жлъчния мехур (констрикции, извивки).Разкритата лямблиоза при деца според проведените изследвания е придружена от дисфункция на жлъчните пътища в 100% от случаите.

Деца в периода на възстановяванеслед остри чревни инфекции, след масивна антибиотична терапия, както и при пациенти с хронична патология на храносмилателната системанарушенията на снабдяването с ензими, нормалната флора и чревната подвижност също правят стомашно-чревния тракт по-уязвим за паразити.

Продължителността и качеството на кърменето е от неоценимо значение за превенцията на паразитозите.С преминаването на изкуствено хранене или с въвеждането на допълнително хранене рискът от паразитна инвазия рязко нараства.

Механизмът на специфична имунна защита на лигавиците на храносмилателния тракт е една от най-древните системи за имунна защита на организма, като се има предвид, че хелминтиазите съпътстват човечеството в продължение на много хилядолетия. Представен е предимно от кръвни еозинофили и имуноглобулин Е.

Характерна особеност на имунния отговор при хелминто-протозойни инвазии е неговата слаба специфичност, поради хетерогенността на паразитните антигени. Наред със стимулирането на имунния отговор, хелминтите имат имуносупресивен ефект. Това се отразява негативно на устойчивостта на човек към бактериални, вирусни и други инфекции, намалява ефективността на превантивните ваксинации.

По този начин, следнотоначини за предотвратяване на хелминтоза при деца:

 1. Дългосрочно кърмене.
 2. Навременно насърчаване на хигиенните умения.
 3. Лечение на хронични стомашно-чревни заболявания.
 4. Поддържане на нормална чревна микрофлора.
 5. Укрепване на имунната система.

Симптоми и признаци на глисти при деца

Дирофилария

dirofilariae в тялото при деца

Действието на паразитите върху тялото на детето се осъществява както на местно ниво, така и с участието на много системи на тялото.Местно влияниепаразити извършват, причинявайки възпаление на лигавицата в резултат на освобождаването на протеолитични ензими и хиалуронидаза, активно нарушавайки храносмилателните процеси, стомашно-чревната подвижност и влияейки върху състава на микрофлората.

Системно влияниесе получава поради употребата на храна от паразита в ущърб на тялото на детето, предизвикване на алергии и автоимунни процеси, целенасочено потискане на имунитета, обща интоксикация и нарушения на микробиоценозата.

При децата с атопичен дерматит паразитозите се откриват в 69, 1%, докато лямблиозата сред всички инвазии? е 78, 5%.

В 75, 3% от случаите паразитозата е придружена от различни функционални нарушения на стомашно-чревния тракт.

В клиничната картина на паразитозите се разграничават остра и хронична фаза.Остра фаза(инвазия) - обща алергична реакция към антигени на мигриращи ларви и ранни стадии на развитие на паразити:треска, оток, кожни обриви, мускулни болки, болки в ставите, лимфаденопатия, болка в белите дробове, в корема, повишен брой еозинофили, диспротеинемия. В хроничната фаза преобладават симптомите и синдромите, отразяващи дисфункция на органа или системата, в която е паразитиран патогенът.

Прониквайки в тялото на детето, паразитите имат способността да нарушават микроекологичния баланс и да предизвикват дисбаланс в микробната флора.

Нарушения на чревната флора с паразитоза:

 • Намаляване на общото количество на Escherichia coli с нормална ензимна активност под 300 милиона / g
 • Увеличаване на броя на Escherichia coli с намалена ензимна активност с повече от 10% от общото количество Escherichia coli
 • Наличието на кокова флора в количества, надвишаващи 25% от общото количество микроби
 • Значително намаляване на лактобацилите: с два порядъка или повече (по-малко от 105)
 • Нарушаване на чревната биоценоза

Диагностика на паразитоза.

Досега се търси прост, достъпен и надежден метод за диагностициране на хелминтоза. Наличните техники за директно визуално откриване изискват множество повторни прегледи. Известните методи за диагностициране на хелминтна инвазия имат редица недостатъци, свързани както с особеностите на развитието на паразита, така и със състоянието на човешкото тяло и неговата реактивност.

В същото време изразходваните усилия могат да бъдат безполезни, ако изследването се извършва по време на пауза в производството на кисти или яйца. Например, честотата на отлагане на яйца от женски острици определя неинформативността на перианалното изстъргване с 1-2-кратен метод на изследване. Особеността на секрецията на кисти от ламблии се нарича "феномен на интермитентна секреция на киста", при който фазите на масивна кистозна секреция се заменят с отрицателни фази, които могат да продължат от 2-3 дни до 2-3 седмици. През този период е почти невъзможно да се открие Giardia в изпражненията.

Непреките методи на изследване (определяне на специфични антитела) имат недостатъчна специфичност и надеждност.

Определянето на паразити по PCR метода, поради високата цена и сложността, не може да бъде скрининг, когато трябва да се прегледа например група деца от детско заведение.

Непреките лабораторни признаци на паразитоза могат да бъдат анемия, базофилия, еозинофилия, повишен AST.

как изглеждат паразитите при децата

Токсокара

Изследвания на специалисти от детската клиника МОНИКИ показаха, че по време на ултразвуково изследване на коремните органи при дете над 3 години косвени признаци на паразитоза са хепатоспленомегалия, неравномерност на паренхима поради малки хиперехогенни сигнали и увеличени лимфни възли в портите на далака .

Портрет на дете с хелминтоза:

Емоционално лабилни иразтревожен, неспокоендете със сухабледа кожа, Сувеличени лимфни възли, с аденоиди от II-III степен, "залепващи" в ъглите на устата, "географски" език, снамален или селективен апетит, често с проявиалергии,Снестабилно изпражнение, по-често с тенденция към втечняване

аскаридоза

Развитието протича на 2 етапа: миграция и чревна. Инфекцията възниква, когато зряло яйце на аскарид се поглъща заедно с частици от почвата върху зеленчуци, билки, плодове.

Ларвата, освободена от яйцето, се въвежда в чревната стена и с потока на лимфата може да влезе в черния дроб и белите дробове.

В белите дробове, черния дроб и червата причинява кръвоизливи.

аскаридозаоказва голямо влияние върху качеството на храненето и имунологичните механизми при децата. Може да причини болка в дясната горна част на корема, катарални симптоми, респираторни алергии, стомашно-чревни нарушения, повръщане, диария.

Ентеробиоза

Най-често срещаният сред другите хелминтиази. Заразяването става при поглъщане на яйца от мръсни ръце, зеленчуци, билки, предмети от бита.

Нарушават се процесите на усвояване и храносмилане на храната. Нарушена е чревната микрофлора. Това води до намаляване на телесното тегло на детето, забавяне на растежа и развитието.

Giardiasis

Giardia- едноклетъчни флагелати, живеят в тънките черва. Източници на инфекция са хора или домашни любимци. В острата фаза на инфекцията детето има воднисти пенливи изпражнения, подуване на корема, повръщане, обриви, подобни на рубеола (не винаги).

В хроничната фаза най-често - атопичен дерматит и хронична интоксикация.

Изследването за лямблиоза е показано:

 • при наличие на заболявания на храносмилателния тракт с тенденция към хронично протичане с чести, но умерено изразени екзацербации;
 • с невроциркулаторна дисфункция, особено в комбинация със стомашно-чревни нарушения;
 • с персистираща кръвна еозинофилия;
 • с алергичен синдром;
 • с хепатомегалия (болка в горната част на корема) с неизвестен произход.

Лечение на глисти при деца.

Лечението трябва да започне с използването на специфични антихелминтни лекарства, диета.

Приемането на антипаразитни лекарства трябва да се извършва, като се вземе предвид вида на инфекциозния агент.

Паразитна терапия

етап I:антихелминтично (противопротозойно) лекарство

II етап: курсентеросорбенти- 5 дни

III етап:ензимни препарати- 7-14 дни

Етап IV:биологични препарати- 7-21 дни

етап V:витаминно-минерален комплекс

Необходимо е да се помни за възможна реакция на антипаразитна терапия във връзка с активното унищожаване на хелмините - на втория трети ден благосъстоянието на детето може да се влоши, появата на обриви, треска, коремна болка, гадене, повръщане. Това е нормална реакция, която не изисква прекратяване на лекарството, а, напротив, показва ефективността на терапията. За да се предотврати подобна реакция, се дават ентеросорбенти.

Тъй като хелминтозата често е придружена от ферментопатия, е задължително да се включат ензимни препарати в режима на лечение.

За да се елиминират явленията на дисбиоза, да се възстановят функциите на микрофлората, да се стимулира имунитетът (което пряко зависи от състоянието на микрофлората), е наложително да се приемат пробиотици.

Витаминно-минералните комплекси са необходими за коригиране на дефицита на полимикронутриенти.

В заключение, още веднъж бих искал да отбележа значението на предотвратяването на хелминтоза, а именно поддържането на нормална чревна микрофлора и тялото като цяло. Това е от особено значение както за децата, така и за възрастните, тъй като здравата микрофлора и силният имунитет са най-важната защита на човешкия организъм от хелминтна инвазия, развивана от векове!