Признаци и симптоми на глисти при възрастен

Симптомите на глисти при хората могат да бъдат доста разнообразни, но подобни прояви не могат да бъдат пренебрегнати, тъй като червеите, които живеят в тялото, могат да причинят други, по-сериозни заболявания.

В статията ще намерите основните признаци на глисти при хората, ще разберете причините за инфекция с паразити, както и какво лечение на тялото се счита за най-ефективно.

Защо се появяват паразити в тялото?

Въпреки факта, че случаите на инфекция с червеи са много по-чести сред децата в предучилищна и начална училищна възраст, понякога този проблем се среща и при възрастни. Има различни начини за проникване на паразити в тялото.

Много често инфекцията с хелминти възниква поради неспазване на правилата за хигиена - разбира се, те са много по-често пренебрегвани от деца, отколкото от възрастни, но при неблагоприятни условия това може да причини инфекция при възрастни.

Има чести случаи на заразяване с хелминти на почивка в чужбина - паразитите могат да влязат в тялото чрез храна, лошо обработени ястия, при контакт със заразен човек или животно.

Въпреки че тялото на възрастен е по-устойчиво на атаки на паразити, по време на периоди на отслабен имунитет, например по време на заболяване, може да бъде доста лесно да се заразите с тях.

Друг често срещан начин за заразяване на тялото с червеи е чрез храната. Хелминтите могат да влязат в човешкото тяло чрез недостатъчно обработена (необработена или неварена) риба или месо, мръсни плодове и зеленчуци.

Въпреки че има чести случаи на заразяване с глисти след ядене на обикновена речна риба, трябва да бъдете особено внимателни на почивка в друга страна - екзотичните ястия могат да бъдат опасни, особено ако не знаете как точно са приготвени.

Контактът с хора, носители на паразити, е друга често срещана причина за инфекция. Според различни оценки около 60% от хората са се сблъсквали с червеи поне веднъж в живота си. При децата този показател е дори по-висок.

Ако вземем предвид, че паразитите може да не се проявяват дълго време, тогава можем да предположим, че дори повече хора могат да бъдат носители на този проблем.

Ако трябва постоянно да взаимодействате с човек, заразен с червеи, тогава вероятността от заразяване с тях се увеличава многократно. Особено бързо се разпространяват в препълнени колективи с голям брой хора.

Докато простите мерки като измиване на ръцете след използване на тоалетната и хранене само на тествани и преработени храни могат да намалят риска от инфекция, все още няма 100% защита срещу това, така че трябва да обърнете внимание на всички, дори и най-малките проблеми в тялото.

Основните признаци на инфекция с хелминти

Трудността при самостоятелно идентифициране на инфекция на тялото с хелминти е, че признаците на появата на червеи са подобни на проявите на други проблеми с тялото.

Тъй като паразитите се локализират предимно в стомаха и червата, където се размножават и оставят отпадните си продукти, първите нарушения като правило се появяват в тези органи.

В началото човек може да забележи излишни газове и подуване на корема, които не са причинени от храна или заболяване.

Това се дължи на факта, че много често паразитите се заселват в тънките черва, поради което стените му се възпаляват, храната се усвоява и усвоява по-лошо, което води до подуване на корема.

Запекът и диарията са еднакво редки състояния. Те също са причинени от дразнене в червата. Запекът възниква, когато жлъчните и чревните пътища са блокирани от червеи.

Диарията е по-често срещан симптом, защото се причинява от токсини и отпадни продукти, които червеите произвеждат.

Червеите могат да живеят не само в стомаха или червата, но и в други части на тялото. Често те са локализирани в мускулите и ставната течност - в този случай човекът ще изпита болезнени усещания в тази област.

За съжаление, много хора бъркат реакцията на тялото към глисти с артрит, така че не отиват на лекар.

С разпространението на паразитите в тялото се появяват и други характерни симптоми, например анемия, причинена от факта, че червеите живеят от хранителните вещества на тялото. Също така, хората, заразени с глисти, често имат липса на желязо в организма.

Тъй като жизнената активност на паразитите засяга не само състоянието на тялото, но и човешката нервна система, тогава при тези, заразени с хелминти, много често се наблюдава неспокойно, потиснато или нервно състояние.

При тежка интоксикация на тялото са възможни нарушения на съня - като правило събуждането се случва около 2-3 часа сутринта - по това време черният дроб се опитва да се отърве от токсините, отделяни от паразити, като работи особено активно.

Хроничната липса на хранителни вещества в организма води до хронична умора, често - до апатия или депресия.

Други характерни симптоми за наличието на паразити са сърбеж в ануса, промяна в миризмата на изпражнения (става гнилост, много неприятна), главоболие, кожни обриви, алергии, при жените са възможни нарушения на цикъла, както и всякакви аномалии в работата на червата и стомаха.

Въпреки че тези симптоми могат да показват други заболявания, всеки може да е признак на инфекция с червеи.

Ако влошаването е започнало внезапно, тогава определено трябва да се консултирате с лекар, за да може той да предпише подходящо лечение.

Видове паразити

Всеки от видовете червеи, които могат да се заселят в човешкото тяло, има свои собствени характеристики.

Някои от тях могат да бъдат трудни за идентифициране веднага, тъй като много от тях имат специален жизнен цикъл, например нередовно снасят яйца.

Общо лекарите имат около 100 различни вида хелминти, които могат да се заселят в червата и други части на тялото.

Най-често срещаните са тении, острици, тении, анкилостоми, камшици, филариоза, цистицеркоза и парагонимиаза.

Най-често острици се срещат при възрастни и деца. Това се дължи не само на разпространението на този вид паразити, но и на факта, че те са най-лесни за откриване – острици снасят яйца извън тялото, а не вътре, което много лесно може да се идентифицира с обикновено изстъргване.

Сред най-характерните симптоми - сърбеж в ануса през нощта - именно по това време острици излизат и снасят яйца.

Ленти и други видове червеи могат да бъдат открити в тялото само чрез изпражнения или кръвни изследвания.

Тяхната локализация зависи и от видовете паразити. Например, тении се заселват в червата, кръгли червеи се заселват в червата и белите дробове на човек, което провокира развитието на респираторни заболявания.

При тежка интоксикация температурата на човек се повишава, появява се кашлица с храчки, понякога можете да видите кръвни примеси в нея.

червеи от човешкото тяло

Ларвите на Ascaris могат да бъдат открити чрез анализ на храчките. Повечето от паразитите се заселват в червата, което ако не води до сериозни заболявания, то във всеки случай причинява дисбиоза и възпаление на органа.

Един от най-опасните видове паразити за хората е трихинелата. Поради тяхното присъствие се нарушава работата не само на червата, в които живеят, но и на други вътрешни органи.

Тежката интоксикация на тялото нарушава черния дроб, което може да причини жълтеница, често червеи, размножаващи се в голям брой, блокират жлъчните пътища, което нарушава изтичането на жлъчката.

В тежки случаи трихинелата причинява увреждане на централната нервна система.

Някои видове червеи могат да бъдат открити с рентгенова снимка на гръдния кош. Тяхната жизнена дейност води до появата на летливи инфилтрати в белите дробове.

В допълнение, пациентът има повишаване на температурата, в кръвния тест броят на еозинофилите обикновено се увеличава. Летливите инфилтрати са по-чести при деца, но могат да бъдат открити и при възрастни.

Как да открием червеи в тялото?

Всяко съмнение за глисти е причина да посетите лекар. Първите подозрения за наличието на глисти при възрастни, като правило, не се появяват веднага, а след известно време след заразяването.

Това може да се случи на фона на заболяване или намален имунитет, следователно да остане незабелязано.

Това води до факта, че при възрастни хелминтите се откриват вече в късен етап, когато степента на интоксикация на тялото е висока.

Ако откриете признаци на инфекция в себе си, не се самолекувайте. Най-ефективният начин да се определи наличието на хелминти в тялото е да се направи анализ.

Също така ще ви помогне да разберете кои паразити са се настанили в тялото, така че лекарят да предпише най-адекватното лечение.

За възрастни най-често се предписва общ кръвен тест, тъй като може да се използва за установяване на наличието на всякакви видове паразити в тялото.

Индикация за анализ може да бъде всяко заболяване, което няма конкретна причина.

Например, лекарите често предписват това изследване при безсъние, нисък хемоглобин, нервни разстройства, сърбеж в ануса, анемия, внезапна загуба на тегло и т. н.

За възрастни този анализ се предписва според показанията, но някои категории хора редовно се подлагат на това изследване, например работници в ресторантьорството, лекари, ветеринарни лекари и др.

Има и по-точен кръвен тест, който ще помогне да се установи както факта на инфекция, така и да даде информация за това кои червеи са в тялото.

Това изследване се нарича ензимен имуноанализ. Анализът изследва имуноглобулините - тела, които се произвеждат от тялото за борба с микроби, бактерии и паразити.

При липса на червеи в тялото картината ще бъде същата, но дори и при минимално количество червеи в тялото, тя се променя.

Въпреки точността, при този анализ възникват грешки, тъй като някои видове паразити са много добре адаптирани към живота в тялото и тяхното присъствие не е лесно да се установи.

Ако имате съмнения, лекарят може да предпише втори тест, за да изясни кои паразити са се настанили в тялото. За ензимен имуноанализ се взема кръв от вена.

Според резултатите от проучването ще бъде възможно да се установи фактът на инфекция, както и степента на разпространение на паразитите в тялото.

Методи за лечение

Необходимо е лечение на глисти. Въпреки факта, че те може да не причиняват неудобства на "собственика си" дълго време, много лекари смятат, че инфекцията с хелминти може да доведе до развитието на много по-сериозни заболявания, включително рак.

Освен това червеите неизбежно нарушават работата на организма, причиняват хронични възпаления в червата и други органи и намаляват имунитета.

Лечението на глисти е насочено предимно към унищожаване на паразити, така че лекарствата, използвани за това, са доста токсични.

Невъзможно е приемането им преди да бъде поставена точна диагноза и без лекарска препоръка.

Поради токсичните ефекти, лечението с паразити често причинява неприятни странични ефекти в организма: болки в корема, повръщане, главоболие, повишена умора и треска.

Някои видове лекарства могат да се приемат само под наблюдението на лекар в болнични условия - те се предписват при тежка инфекция на тялото, както и за лечение на сложни видове паразити.

Лечението на паразитите е не само използването на лекарства, които ги унищожават, но и цял набор от мерки.

По правило, наред с противопаразитните средства, лекарят предписва и лекарства на пациента за възстановяване на черния дроб, който страда от въздействието на паразитните токсини и лекарството.

За възстановяване на нормалното състояние на организма могат да се предписват и витамини, имуностимуланти и ензими.

Самолечението на паразити е забранено. Днес в продажба можете да намерите доста продукти, които обещават да спасят човек от хелминти.

Почти всички те имат естествена основа и не вредят на тялото, но повечето от тях са безполезни срещу лечение на паразити.

Освен това те не осигуряват сложен ефект - например, преди да унищожите паразитите в тялото, трябва да подготвите черния дроб за това, който ще претърпи тежка интоксикация.

Редовните такси не могат да се справят с този проблем. След унищожаването на паразитите трябва да ги премахнете, както и техните отпадни продукти от тялото, в противен случай това ще доведе до тежка интоксикация - таксите и други билки от червеи няма да могат да направят това.

Освен това всички такива средства действат по един и същи начин, независимо от това какви видове червеи се намират в тялото - това също значително намалява тяхната ефективност.

Традиционните методи, въпреки че не могат да заменят пълноценното лечение, могат да бъдат добро допълнение в борбата с хелминтите и да помогнат за по-бързото възстановяване на тялото.

Лукът и чесънът се считат за полезни продукти срещу паразити в организма – те правят средата в тялото по-неблагоприятна за жизнената дейност на паразитите, така че постоянното им използване в храната ще помогне за намаляване на риска от инфекция.

Лайка и копър ще помогнат за прочистването на тялото и ще намалят вътрешните възпаления. И двата продукта могат да бъдат закупени във всяка аптека.

Смята се, че тези средства ускоряват отстраняването на паразитите и техните отпадни продукти от тялото.

Маслата от лавандула, чаено дърво или бергамот също могат да помогнат за това – могат да се добавят към храната, за да се ускори възстановяването на организма.

Не разчитайте само на народни средства. Лечението на паразити трябва да се извършва от професионален лекар, в някои случаи в болнични условия.

Самолечението, особено с използването на медикаменти, може само да влоши състоянието и да доведе до още по-големи увреждания на вътрешните органи.