Предотвратяване на паразитни инвазии

Имайки предвид неприятните изображения на паразити в интернет, в списанията, мнозина смятат, че този проблем определено няма да ги засегне. Но не беше така, всеки може да се зарази с паразити! Доказано е, че през живота почти всеки човек поне веднъж става "дом" за хелминти, протозои.

Как тогава да бъде? Решението на проблема е компетентната превенция, която ще обсъдим в тази статия.

За паразитите в цифри и факти

Въпреки развитието на съвременната медицина, превенцията на паразитозите остава актуална и днес.Следните цифри и факти доказват необходимостта от превантивни мерки:

 1. Според СЗО повече от 4, 5 милиарда души в света страдат от паразитоза. Паразитите причиняват 16 милиона смъртни случая всяка година.
 2. В Европа всеки трети жител е засегнат от паразитни инвазии.
 3. Повече от 70% от хората у нас са заразени с токсоплазми – паразити, които могат да причинят зрително увреждане и неврологични разстройства.
 4. Всяка година най-малко 20% от децата, посещаващи образователни и образователни институции, се разболяват от хелминтози.
 5. Човек може да бъде атакуван едновременно от до 15 вида протозои и над 250 вида различни червеи. Хелминтиазите представляват около 89% от всички паразитни инвазии.
причинителят на токсоплазмоза в организма

Паразитите са способни да заразят не само храносмилателния тракт, но и други жизненоважни органи - сърцето, черния дроб, бъбреците и мозъка. Пътувайки през тялото, те причиняват механични увреждания на органи и тъкани, запушване на жлъчните пътища и възпалителни процеси. В допълнение, те могат да причинят намаляване на имунитета, алергични реакции и онкология.

Какви са видовете паразитози?

Има много паразитни заболявания. Най-често срещаните от тях са:

 • геохелминтоза- болести, причинени от паразити, които осъществяват един от жизнените цикли в почвата. Яйцата на тези паразити могат да оцелеят в земята до 7 години, като преживяват тежки студове и остават инвазивни;
 • зооантропоноза- паразитни инвазии, които засягат както хората, така и животните;
 • чисти антропонози- заболявания, характерни само за хората.

Отделно сред паразитните инвазии се разграничават заразни болести, при които паразитите могат да се предават от човек на човек.

Как може човек да се зарази с паразити?

Източниците на паразитни заболявания могат да бъдат:

 • предмети от бита в апартамент, обществени места, транспорт;
 • хранителни продукти - лошо измити зеленчуци, плодове, сурово или недостатъчно обработено месо, риба. Особено често заразяването с паразити се наблюдава през лятото, когато обогатяваме диетата с витамини: пресни плодове, зеленчуци, билки. Тези продукти могат да съдържат зърна от почва и следователно яйца на паразити;
 • чешмяна вода, вода в реки, езера. Докато плуват в езерце, паразитите могат да влязат в човешкото тяло през кожата, лигавиците в резултат на поглъщане на вода;
 • Домашни любимци. Всички собственици на домашни любимци имат голяма вероятност да се заразят със зооантропонози;
 • детски пясъчници. Например, в детските пясъчници могат да се намерят животински изпражнения, което означава, че има вероятност от заразяване с хелминти.

Честа причина за заразяване с паразити е лошата лична хигиена.Заразяването може да възникне, ако не си миете ръцете след посещение на обществени места, ходене до тоалетна, работа с пари, работа в задния двор, готвене на риба, месо, салати.

Има редица професии, при които хората, поради естеството на тяхната работа, имат голяма вероятност да се заразят с паразити. Такива специалисти включват водопроводчици, работници от животновъдни ферми, селскостопански предприятия, хранително-вкусова промишленост, чистачи на територии.

Има и паразити, които се пренасят от насекоми. Например мухи, комари.

източници на заразяване с паразити

Принципи на Общността за предотвратяване на паразити

На територията на страната ни годишно се регистрират около 1 милион пациенти с паразитни заболявания. В тази връзка са разработени превантивни мерки за предотвратяване на разпространението на паразити. Основните принципи на превенция включват:

 1. Навременно идентифициране и лечение на пациенти с паразитоза.Навременно излекуван човек не представлява заплаха за другите.
 2. Своевременно унищожаване на патогени на паразитни инвазии чрез методи за дезинфекция и дезинсекция.Това включва дезинфекция на отпадъчни води, храни и отблъскване на насекоми на обществени места. Например, третирането на места за почивка от комари може да предотврати заболявания като дирофилариоза.
 3. Опазване на околната среда от замърсяване със субстрати, съдържащи паразити.На първо място, това е навременната дезинфекция на помийните ями, предотвратявайки използването на пресни животински изпражнения в селското стопанство като торове. Тези изисквания са залегнали на законодателно ниво и трябва да се спазват стриктно.
 4. Предотвратяване на паразитни инвазии с помощта на химиотерапевтични средства.Например, когато пътувате до тропиците или до места, където маларията е ендемична, е необходимо да използвате антималарийни лекарства. Такива средства предотвратяват развитието на малария, дори при възможна инфекция. Същото може да се каже и за професионалните групи от населението. Работниците на животновъдни ферми, земеделски стопанства в определени периоди се препоръчват за химиопрофилактика на паразитни инвазии.
 5. Имунопрофилактика или имунизация на населението в огнища на развитие на паразитни инвазии.Тази мярка е свързана повече с предотвратяване на инфекция с протозои, отколкото с хелминтиази.
 6. Подобряване на общата санитарна култура на населението.

Мерки за лична превенция срещу паразити

Няма магическо средство, което да предпази човек от всички паразитни нашествия. Предотвратяването на заразяване с паразити е многостранно и включва много аспекти. Мерките за превенция зависят от вида на паразита, цикъла на неговото развитие, от това как попада в човешкото тяло.

Въпреки това, могат да се отбележат основните правила, които намаляват риска от развитие на паразити:

 • спазване на лична хигиена: старателно измиване на ръцете след посещение на обществени места, контакт с домашни любимци, преди хранене;
 • редовно мокро почистване на апартамента с дезинфектанти;
 • редовно кипене на легло и бельо;
 • закупуване на месни продукти в оторизирани търговски места;
 • достатъчна термична обработка на месо, риба, която трябва да бъде най-малко 30 минути. Също така, ефективен начин за борба с паразитите е предварителното замразяване на риба и месо;
 • щателно измиване и обработка с вряща вода на зеленчуци, плодове, билки;
 • пиене на бутилирана, преварена вода;
 • защита на храната от насекоми;
 • редовен скрининг за паразити.

Растения, които могат да предпазят от паразитози

Ефективна мярка за предотвратяване на инфекция с хелминти, протозои е обогатяването на диетата с растения, подправки с противопаразитно действие.Към днешна дата са известни повече от 50 растителни вида, които имат пагубен ефект върху паразитите:

 • корени от аир. Растението е способно да заразява нервната система на паразити и да ги изхвърля от тъканите, органите;
 • корени от бяла ружа. Действа върху паразити, които живеят в кръвта, мускулната тъкан;
 • листа и стъбла от босилек. Антипаразитното действие на босилека е подобно на това на маршмелоу;
 • плодове, стъбла, листа, корени на берберис. Растението е особено ефективно срещу паразити, които засягат черния дроб;
 • Карамфил. Ефективността на карамфил срещу паразити е известна от древни времена. Карамфилът е вреден за плоски, лентови, кръгли червеи, протозои. Освен това е ефективен срещу бактерии и вируси;
 • Гранат. Не само плодовете на нара имат противопаразитен ефект, но и кората. Корите от нар могат да се използват за приготвяне на чай;
 • корени, цветя елекампан. Те убиват паразитите, които засягат храносмилателния тракт и нервната система. Освен това растението премахва токсините от тялото;
 • надземната част на риган, която се използва за приготвяне на чайове. Растението има пагубен ефект върху протозои, гъбички, опортюнистични микроорганизми;
 • жълт кантарион. Активно се бори срещу луминалните паразити, които живеят в интерстициалното пространство на дебелото черво;
 • корени от джинджифил. Те са в състояние да изхвърлят паразитите от дихателната система, стомашно-чревния тракт. Растението има не само противопаразитни, но и противовъзпалителни, имуномодулиращи свойства;
 • плодове, семена, цветя от калина. Растението прогонва паразитите от бронхопулмоналното дърво, урогениталния, стомашно-чревния тракт. Освен това има противовъзпалителен ефект;
 • семена от кардамон. Мощно действат върху ларвните стадии на паразити, протозои, имат противогъбичен ефект;
 • Семена от кориандър (кориандър) са често срещана билка, която често се използва в салати. Той прогонва добре чревните паразити;
 • канела. Не губи своите антипаразитни свойства дори след термична обработка;
 • коприва. Ефективен срещу паразити, засягащи кожата, червата, дихателните органи;
 • тамян. Има особено пагубен ефект върху паразитите на дихателната и нервната система;
 • корени, листа, стъбла на обикновен репей. Насърчаване на елиминирането на паразитите, разположени в бронхопулмоналното дърво, лимфната система.

Разрушително върху паразитите действат и кресон, червен пипер, сусам, люцерна, малина, хвойна, бреза, полска мента, пелин, глухарче, магданоз, вратига, лайка, ревен, листа от орех, копър, чесън.

билки срещу паразити

Растенията с противопаразитни свойства трябва да се използват само в профилактични дози.Например растения като жълт кантарион, бял равнец, вратига са отровни в големи количества и предозирането от тях е опасно. Ако не сте сигурни в безопасността на определено растение, тогава не забравяйте да се консултирате със специалист.

Отделно си струва да се спрем на действието на чесъна. Сред народните средства за лечение на паразити клизмите с чесън заемат едно от първите места. Но всъщност този метод е неефективен и много опасен. Повечето паразити живеят в тънките черва, които не се повлияват от клизмата. Възможно усложнение след клизма с чесън е изгаряне на чревната лигавица.